söndag 29 april 2012

Trädgårdsmåssan - Del 4. Balkonger och idéträdgårdar

.
Varje år är det roligt att se vad utställarna har åtstadkommit, vad gäller balkongträdgårdar och större idéträdgårdar. I år handlade det mycket om att odla ätbara saker på balkongerna; bl a den vinnande balkongen "Hållbart hyresboende" visade ju upp diverse idéer för sådant odlande.

Den som hette "Gudrun 86" var juryns tvåa, men den var inte bara min egen favorit utan även besökarnas i det stora hela. Där satt "Gudrun" (i form av en docka) i soffan, hon odlade både ett och annat, hade en hink med en liten grodfontän i, och en laptop - där hon just skrivit till sin syster... En pigg och modern senior med andra ord - som många av oss...

Juryns trea, "Reuse & Amuse", innehöll lite återanvända prylar (det gjorde även många av de andra) och var lite uppkäftigt färgsatt i turkos och rosa.

"Satellite" hette en balkong där odlingarna hängde ner från taket, med växterna i varsin plastpåse. Mera originellt än vackert... Den balkong där bl a konstnären Lena Linderholm deltog var ju dekorativ men kändes väl inte riktigt som en balkong - med cykeln där vid väggen - kanske mera som en uteplats på nedre våningen.

(klicka för större bild)

"Hållbart hyresboende" hette den vinnande balkongen


Odling i hängrännor på väggen


Bevattning med gamla konservburkar


"Gudrun 86", balkongen som tog hem 2:a priset


En liten grodfontän fick plats i en hink i hörnet


Tredjeprisvinnaren hette "Reuse & Amuse"


Återvinning och glada färger


På "Satellite"-balkongen hängde odlingarna i taket


Växterna hängde i plastpåsar, i snöre


Lena Linderholms balkong


Den gamla cykeln fick också vara med


Första pris bland idéträdgårdarna fick Rölunda Gård, där man odlar grönsaker miljövänligt och ville visa kretsloppet - jord, naturlig gödning, plantering, skörd och kompostering. De slog även ett slag för att hålla höns i villaträdgårdar - de ger ju både mat och gödsel. Rara vita silkeshöns hade de i en dekorativ hönsgård mitt i montern (se blogg om vinnarna).

Zetas Trädgård fick andrapriset och hade - som vanligt - en jättefin monter. En hel blommande våräng med smålökar, gullvivor och kungsängsliljor. Så snyggt!

Bronset gick till  Säbyholms utbildningar, med en trädgård i grönt för rofylld utevaro, och med ett behagligt kluckande i form av en lång vattentrappa.

Gunillaberg hade på sin kortsida klippta buxbomtuppar på höga pinnar - roligt och snyggt.

Min egen favorit bland idéträdgårdarna var Skillebyholms yrkesutbildningar, där man hade byggt upp ett vardagsrum med många kluriga idéer. Det fanns en byrå med växter i lådorna (jo, det har vi ju sett förr också), det stod soffor i mitten med stora pumpor i stället för soffpuffar i hörnen, emellan dem som ett ovalt soffbord fanns en pumpabädd och på väggen en vacker väggprydnad, som bestod av enbart grönsaker. Som ett gammaldags italienskt kakelmönster i förstoring... Röda kronärtskockor, purjolökar, ärtskidor, halverade dekorativa rödlökar, ljusgröna små runda kålrabbi och rosa rädisor. Det var så jättesnyggt! Bredvid soffan stod för resten en stickväska med rödlökar som nystan och tunna lökstjälkar som strumpstickor. Kul!

I den allra sista mässbloggen för den här gången kommer några av deltagarna i Interfloras SM i blomsterbinderi att få visa upp sig. Vilken kreativitet det fanns där!

/  eo


Vid idéträdgårdarna hängde stora skyltar från taket


Zetas hade en riktig vårträdgård


Härlig vårkänsla!


Även gullvivor blommade på ängen


En vacker liten tall i bakgrunden


Härliga vita kungsängsliljor


Vattentrappan påminde om den hos antroposoferna i Järna


Gunillaberg hade en rad med buxbomtuppar på kortsidan


Byrålådorna fulla med grönt


Ovanliga soffkuddar!


Tavlan var säkert åtminstone 1x1 meter


Så snyggt - och påhittigt!

.


torsdag 26 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 3. Saker att köpa

.
På en trädgårdsmässa kan man hitta många olika sorters saker att inhandla. Förutom krukväxter, trädgårdsväxter, fröer, trädgårdsredskap och holländska blomsterlökar (i oändligt antal) som alltid finns till försäljning, brukar det även finnas en del nyheter. En del praktiska och andra mera dekorativa eller lustiga. (Alla minns väl den vattenkastande blomman som var populär för några år sedan?) En del saker kan man inhandla direkt på mässan, andra beställa från tillverkaren eller handla i fackhandeln hemma.

Koifiskar kunde man nog inte köpa på plats, men djur är ju alltid ett populärt inslag. Snygga balkonglådor som bestod av en innerpåse av galon och en ytterdel av korg, var riktigt trevliga. Många sorters växtstöd fanns det - både till nytta och till prydnad. En ny sorts växtlampor såg vi på mässan, och man utlovade mycket snabb utveckling t ex av salladsfrön hemma i köket. Normalt är jag inte förtjust i konstgjorda växter men här fanns det handgjorda blommor av deg, som faktiskt var ganska bedårande. Man kunde skaffa sig ett levande staket, av någon slags pil gissar jag. OdlaNu har haft till försäljning en ny sorts vindspel, och sådana fanns också med. De består av rörliga delar med en glaskula i mitten, och ser väldigt spännande ut när de snurrar. Där fick jag strängeligen tillhålla mig själv att hålla i plånboken. Något som jag aldrig sett förr var "snigelklockor". Det var något medel mot mördarsniglar som man häktade fast inuti en slags "klocka", där inte barn och husdjur kom åt det. De såg i alla fall ganska roliga ut! Säkert var det även många nyheter jag missade...

För vår del blev det enda som fick följa med hem en pytteliten konstgjord guckusko i en kruka stor som en fingerborg, och en lång stångsekatör att klippa fruktträd med. Och m-å-n-g-a broschyrer!

I nästa blogg tittar vi på några av de inspirerande balkongerna och idéträdgårdarna!

/  eo

(klicka på bilden om du vill ha den lite förstorad)

Koifiskar att ha i trädgårdsdammen


Hopfällbar balkonglåda med korg utanpå


Hopfälld låda, med galon inuti


Stiligt i rabatten


Rostigt järn kan också vara snyggt


Mera konsthantverk än stöd kanske


Lampan sades skynda på växtprocessen


Orkidéer och andra blommor av bröddeg


Staket eller stöd som växer


Fina vindspel, som ska ses i rörelse


Snigelklockor - det var något nytt!


Handmålade var de också...

.


tisdag 24 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 2. Vinnarna

.
Många olika vinnare koras under Trädgårdsmässan i Älvsjö. Bl a finaste fågelholken, årets trädgårdsbok, bästa idéträdgården och bästa balkongen. Årets pelargon tillkännages också där - årets perenn är ju redan utsedd.

Det var inte så många fågelholkar med och tävlade i år - eller också hade de valt ut tio av dem. Den som vann var dock en värdig vinnare. Den hette Birdie, och bestod av en bit golfbana (minigolf), hålet som fågeln skulle flyga in i var från en golfbana och det satt korsslagna klubbor som garnering överst. Snyggt och förstås vitsigt.

Titeln Årets idéträdgård vanns av Rölunda Gård, med sin gamla drivbänk med grönsaker och med ett fint litet hönshus, där vita silkeshöns spatserade omkring. Min egen favorit var nog Skillebyholm, som hade gjort ett vardagsrum med grönsaker. Zetas och Säbyholm kom på andra resp tredje plats.

Årets trädgårdsbok blev Åke Truedsons "Odla dina egna grönsaker". Det verkar som om grönsaker är inne nu, både att odla och att läsa om.

First Yellow hette pelargonen som vann - och som förstås var gul då, blekt gul. Nog har vi väl sett gula pelargoner förr, men vanliga är de ju inte.

Till årets perenn har f ö redan tidigare utsetts bolltisteln. En snäll vackert blå långblommare.

Som bästa balkong utsågs Hållbart hyresboende, utförd av Stockholmshem. Även här handlade det mycket om att odla ätbart i liten skala. Man hade hittat på lite ovanliga odlingskärl, och hade bl a en självbevattning med hängande konservburkar med bevattningstrådar emellan. Det var meningen att man skulle kunna få lite klimatsmarta tips. På andra plats kom Gudrun 86, och på tredje Reuse & Amuse (= återanvänd & roa).

Den nya blomsterbindningstävlingen, som Interflora stod för, visade upp massor av kreativa, roliga och vackra bidrag. Den som vann hade jag för egen del nog placerat ganska långt ned på listan, men domarna hade väl andra bedömningskriterier. Det var i alla fall en mycket givande avdelning på mässan!

Mer om mässan kommer om några dagar - då handlar det om lite roliga saker man kunde köpa på sig!

/  eo

(Som vanligt gäller att om du klickar på bilden blir den lite förstorad!)

Laddat för odling på den vinnande balkongen


Rölunda Gård med odling i gammal drivbänk


Rölundas silkeshöns var charmiga


De tio tävlingsbidragen i årets fågelholk


Birdie - en värdig vinnare


Vinnare i blomsterbindning 2012


First Yellow, den milt gula vinnarpelargonen


Bolltisteln, årets perenn, en gammal bekant


Den vinnande trädgårdsboken

.


torsdag 19 april 2012

Trädgårdsmässan - Del 1. Allmänt

.
Ju närmare vi kom Stockholm, ju mera snö var det på marken. Där uppe hade de ju fått 1-2 dm snö dagen innan. Sädesärlan som hoppade omkring utanför mässan kände sig nog ganska förbryllad!

A-hallen hade förlängts något, och alla "sällskapen" fanns numera närmast huvudingången. Det var ju söndag, så på morgonen var det ingen större trängsel. Senare på dagen blev det ganska fullt - alla visste ju att det var sista dagen, och att många priser skulle dumpas under eftermiddagen. Vi såg fina pelargoner som kostade 100:-/3 st på morgonen men 100:-/6 st senare - och kanske ändå mindre... Men det fanns ju dyra pelargoner också - bl a stora tulpanpelargoner som kostade 245:- hela dagen. Som vanligt fanns det gott om holländska lökstånd, och där fick man ju också fler och fler lökar för pengarna vartefter dagen gick. Grönsaker fanns i flera montrar, bl a i pallkragar.

Något snopna blev vi över Gunillabergs monter. Där fanns visserligen en ståtlig häck i järn som var inklädd med klätterväxter, men på den stora golvyta som den inramade fanns bara två bord med tillhörande stolar. Sparsmakat - i värsta laget! Några favoriter, som Liseberg, saknade vi också. Årets fågelholkar var bara 10 till antalet, var det inte fler skolor som var intresserade i år? Lite rörigt var det också om var de olika föredragen skulle vara och när. Det var var väl det som var på minussidan. Men plussidan vägde förstås över - rejält!

Visst fanns det spännande saker att titta på! Balkongträdgårdarna är ju alltid roliga (de låg som en fyrkantig ö mitt i lokalen denna gång, vilket kanske något förtog själva balkongkänslan). Idéträdgårdarna är alltid imponerande - vilken storsatsning och kreativitet det finns på många håll där! Interfloras SM i blomsterbinderi var verkligen pärla - en premiär med mersmak. Bland blommor till salu fanns knoppig magnoloia Susan och en lustig blå snokört "echium webbii" (passande namn här på webben...). Det fanns grönskande väggar och blomstrande stolar...

Som vanligt tävlades det i diverse klasser - balkonger, idéträdgårdar, fågelholkar, bästa monter, årets pelargon, årets trädgårdsbok m m.

Vi hittade en del bekanta på plats - Börje Remstam, som skulle hålla föredrag, Eva Classon på Odlarglädjen, som hade fina växter med, och Kristina Kruse, som alla som gick trädbeskärningskursen känner igen.

Jag räknar med att det nog kommer att bli fem olika blogginlägg om trädgårdsmässan. (Det finns ju en del bilder att visa...)  De olika vinnarna presenteras i nästa blogg.


(Om man klickar på bilderna blir de lite större - som vanligt...)


Sällskapet för köttätande växter visade bl a flugtrumpet och tätört -
finns vilda i Sverige numera


St. Paulia-sällskapet


Tulpanpelargoner à 245:-


Ingången till Gunillabergs monter med järnhäcken


Inuti häcken


Bord och vas - allt-i-ett


"Alla kan odla" hette den här balkongen


Drottningholms monter


Vackra hyacinter från Drottningholm


Från SM i blomsterbinderi


Magnolia Susan på gång


Snokört "echium webbii" (bienna)


Grönska uppåt väggarna


Blommig stol


Peter Tiepen och Börje Remstam tillhörde föreläsarna


Nille får sig en pratstund med Eva C och Kristina K


Grönsaker i pallkragar


.